5 tipů, jak přenocovat v autě

5 tipů, jak přenocovat v autě

07.01 2021

Lákají vás dálky za čelním sklem auta? Hurá na roadtrip! Snadno tak poznáte širé kraje, památky i místní obyvatele. Tento způsob dovolené má snad jen jedinou nevýhodu – spaní! Po celém dni na sedačce se vám ulehnutí na tu samou sedačku nebude jevit jako příjemná metoda k usínání. Proto vám přináším 5 tipů, jak si přespávání v autě zpříjemnit!

Přípravy před cestou

Ještě než vyrazíte na cestu, obejděte ve své rodné hroudě pár obchodů. Nezbytnosti, které vám dokážou cestu zpříjemnit, totiž není radno vynechat. O co jde?

Autopůjčovna Praha

Proti zimě

Doma nesmíte zapomenout například teplý a pohodlný spacák. Auto není schopné zajistit dostatečné teplo, jestliže stojíte s vypnutým motorem celou noc někde v lesích s okolní teplotou pod bodem mrazu. Spacák můžete nahradit i dvěma přikrývkami, nicméně to výrazně zmenší váš volný skladovací prostor. Jestliže plánujete cestu do severních krajů, není od věci přibalit i teplou šálu, rukavice, čepice.

Proti horku

Auto-výlet za parného léta představuje opačný problém, auto bude zahřáté i v noci. Spacák nechte doma, místo něho přibalte stínítka a sítě proti hmyzu. Na bezpečném místě se nebudete muset bát pootevřít trochu okýnko, aby se vám dobře dýchalo a zároveň vás v noci nenapadal otravný hmyz.

Proti vedru jako takovému pak lze v autě bojovat jen jedním způsobem – vodou. Dbejte na svůj pitný režim. Než ulehnete ke spánku, ujistěte se, že máte pár lahví po ruce.

Vychytávky pro každé počasí

Některé položky by na vašem seznamu měli zůstat v zimě i v parném létě. Menší měkký polštář pod hlavu, znalci doporučují i speciálně tvarovaný cestovní polštář, svítilna – nebo raději více – a náhradní baterie. Jestliže to vše už máte sbalené, stačí jen přihodit do auta základní hygienu na cestu v podání vlhčených ubrousků a dezinfekce na ruce.

Kde zaparkovat?

Většinou budete muset za město. Legálně se po celé Evropě smí parkovat pouze na vyhrazených parkovištích k tomu určených. Ve známých lokalitách je většinou najdete bez problémů. Indikátorem budou nejen ostatní zaparkovaná auta, ale i cedule, která tuto možnost bude inzerovat. Druhou možnost – zcela jistě bezpečnější – pak představuje zajetí do nejbližšího kempu.

Dobrou noc a sladké sny

A jak nejrychleji a nejpohodlněji v autě usnout? Pokud jste jen dva, jednoduše sklopte přední sedačky a vyrobte si improvizovaná lůžka. Případně můžete položit i sedačky v zadní části vozu, ale jen za předpokladu, že nemáte plný kufr věcí, což se moc nestává.

Při spaní v autě myslete také na vhodný oděv. V tričku, ve kterém jste za předešlé 3 dny navštívili 5 národních parků, 4 města a nespočet supermarketů, se vám nebude usínat nejlépe. Buďte na to připraveni a sbalte si jedno příjemné tričko a kalhoty navíc!

Hotovo, gratulujeme! Jste připraveni vyrazit! Vyberte si auto, se kterým se vám nejlépe pojede a hurá na cestu!