Autokoberečky

Autopůjčovna Praha

Autokoberečky

15.10 2021

Co si budeme povídat, interiér vozu nejlépe vypadá, když v něm žádné autokoberečky nejsou. Jenže aby i po nějaké době používání vypadalo auto uvnitř stále k světu, bez ochrany čalounění se těžko obejdete. Ledaže byste v autě jezdili sami a přezouvali se, i tak by se podlaha po čase nejspíš prodřela. Velice praktickým a v některých případech i elegantním řešením jsou autokoberečky, které chrání podlahu vozu proti nečistotám, vlhku a dalšímu mechanickému poškození. Existuje vícero druhů, některé jsou vysoce praktické, jiné zase interiér auta tolik nehyzdí, ba dokonce jej zkrášlí.

Gumové autokoberečky

Gumové rohožky patří k nejméně elegantním, za to jsou ale nejpraktičtější. Pevná guma čalounění podlahy skvěle ochrání, neprodře se a nepropustí vodu. Velice snadno se čistí, stačí rohožku vyndat z auta a klidně ji opláchnout hadicí. Gumové koberečky se nejčastěji používají v zimě, kdy se do auta na botách nosí nečistoty, bláto, sníh, voda a sůl. Mezi hlavní nevýhody patří vyšší cena, ne příliš elegantní vzhled a to, že mohou nepříjemně vrzat, máte-li mokré boty.

Autopůjčovna Praha

Textilní autokoberečky

Tím nejoblíbenějším druhem autokoberečků jsou rohože vyrobené z textilie. Co se estetiky týče, nepůsobí v autě jako pěst na oko, designově se dají vyladit s interiérem díky stylovému prošívání a nápaditým barvám tkaniny. Podlahu vozu dobře ochrání před hrubými nečistotami, o poznání horší je to s vodou, která se do textilního koberce nasaje, takže se musí sem tam sušit. Z toho důvodu se častěji používají přes léto, kdy se do auta netahá voda, sníh a bláto. Suché hrubé nečistoty snadno vyluxujete. Cenově patří textilní rohožky k levnějším variantám, záleží však na kvalitě a designu.

Kožené autokoberečky

Ani kůže není nic nemožného. Ano, existují i autokoberečky vyrobené z pravé kůže. S těmi se setkáte spíš u víkendových aut, protože do normálních na běžné užívání se skutečně nehodí. Je nutné se o ně dobře starat, nesmí se příliš namočit, aby nedošlo ke ztvrdnutí a znehodnocení kůže.

Plastové autokoberečky

Z plastu je dnes spousta věcí, ostatně polovina komponentů v autě je z plastu, tak proč ne koberečky. Charakterem podobné jako gumové autokoberečky, které jsou zpravidla potaženy vrstvou gumy proti sklouznutí. Údržba plastových koberečků je velice jednoduchá, nečistoty stačí vysypat/vylít a koberečky spláchnout vodou. Co se designu týče, oku příliš nelahodí, každopádně přes zimu se jeví jako velice praktické.