Jak a kdy nabíjet autobaterii

Jak a kdy nabíjet autobaterii

15.02 2021

Zima je v plném proudu, cesty autem i na kratší vzdálenost jsou na denním pořádku a může se stát, že vás ráno nechá auto ve štychu, když jej nenastartujete. Na vině bude s velkou pravděpodobností vybitý akumulátor.  V následujícím článku se podíváme, jak a kdy by se baterie v autě měla dobíjet, proč je zimní období pro baterku nejhorší a na co si dát obecně pozor.

Autopůjčovna Praha

Proč je potřeba nabíječka?

Autobaterie je v zimě jedna z nejvíce namáhaných komponent z celého vozu, v chladném počasí a především v mrazu se nejvíce ukáže její kondice. Paradoxně baterii nejvíce uškodí horko, které se bohužel projeví až v zimě, kdy potřebujeme roztočit studený motor, jehož vnitřní odpor je větší než v letních měsících. Abyste předešli podbití baterie, je potřeba pravidelně kontrolovat napětí a celkový stav.

Při častý jízdách na krátkou vzdálenost nebo opětovné startování (po 1 startu se doporučuje ujet minimálně 20 km, aby alternátor dobil baterii na původní kapacitu) se baterie nestíhá dobíjet, a tak se o slovo hlásí nabíječka autobaterií.

Napětí pod 12,4 V

V okamžiku, kdy voltmetrem naměříte napětí baterie v klidovém režimu (tj. bez odběru a současně bez dobíjení) s hodnotou menší než 12,4V, měli byste akumulátor připojit k nabíječce.

Nabíjet připojenou nebo odpojenou baterii?

Obecné pravidlo zní: pokud chcete nabíjet akumulátor nainstalovaný ve vozidle, je zapotřebí plně automatické nabíječky, která si sama reguluje nabíjecí napětí a nepřesáhne hodnotu 14,8 V. V opačném případě, nabíjíte-li klasickou nabíječkou staršího typu, která nemá výše zmíněnou automatickou regulaci, je nutné akumulátor před samotným nabíjením z vozidla vyjmout. Vysokým napětím by dojít k poškození elektronických součástí vozu, na které je baterie běžně napojena.

Údržbové vs. bezúdržbové akumulátory

Starší typ údržbových baterií obsahuje elektrolyt, který je potřeba kontrolovat, popř. jej doplnit vhodným elektrolytem či destilovanou vodu. Správná hladina je mezi ryskami a elektrody musí být vždy zalité. Před samotným nabíjením povolte šroubovacími zátky, aby mohl unikat plyn a nedošlo k explozi.

U tzv. bezúdržbové baterie není zapotřebí elektrolyt dolévat, ono to totiž ani není možné, jelikož nemají šroubovací zátky.

Nabíjení

Nabíječku vždy připojujeme nejprve plus konektorem na kladný pól baterie, následně minus konektorem na záporný pól baterie. Důvod je jednoduchý, nedojde k jiskření.

Jak jsme zmínili výše, je možné nabíjet starším typem běžné nabíječky, ovšem mnohem pohodlnější a bezpečnější jsou automatické, chcete-li inteligentní nabíječky.

U klasické běžné nabíječky dejte pozor, abyste akumulátor nepřebíjeli. Po plném nabití včas odpojte nabíječku. Inteligentní/automatické nabíječky se o optimální dobu i rychlost nabíjení postarají samy. Nejprve vyhodnotí stav baterie, nejvhodnějším způsobem ji nabijí a poté se přepnou do udržovacího režimu, ve kterém je baterie pod stálým nízkým proudem a napětím.