Jak bojovat se zamlženými skly a vlhkostí v autě?

Jak bojovat se zamlženými skly a vlhkostí v autě?

15.01 2021

Zima je v plném proudu, rána extrémně mrazivá, a tak se řada z nás pere se zamlženými okny. Ráno spěcháte do práce, ale několik minut, často i desítek minut se snažíte zbavit zamlžených oken, které vám brání v pohodlné a bezpečné cestě. Ano, jde o nejčastější problém, se kterým se setkal snad každý řidič.  Přitom předejít či zredukovat tento nešvar není nic tak hrozně složitého, stačí dodržovat několik pravidel.

Právě v chladném počasí je tento jev nejčastější, na vnitřní straně oken se sráží vzdušná vlhkost z celého interiéru vozu, které se pracně a zdlouhavě pokoušíme zbavit. Základem úspěchu je udržení vnitřního prostoru v co největším suchu.

Autopůjčovna Praha

V zimě, kdy je logicky větší vlhkost, dbejte na to, abyste do auta nastupovali s očistěnými boty od sněhu a suchým oblečení, pokud to jen půjde. Zároveň je vhodné na zimu vyměnit tkaninové koberce, jenž zadržují spoustu vody za gumové, které se snadno udržují a můžete z nich vylít přebytečnou vodu.

Velice podceňovaný je i kabinový/pylový filtr, který by se měl měnit cca po 20 000 km nebo jednou ročně (v případě alergiků i častěji). Pokud filtr neměníte, jeho funkce se snižuje a filtr dokonce i zapáchá. Znečištěný filtr má mnohem menší propustnost, a tak vozidlo nemá dostatečnou cirkulaci vzduchu v kabině, tudíž se do interiéru nedostane čerstvý suchý vzduch a okna se mlží.

Aby se auto a zamlžená skla rychleji a lépe ohřála, je dobré vůz pořádně očistit od sněhu a námrazy. Také doporučujeme vyvětrat interiér vozu, následně zapnout topení na maximální teplotu a výkon, výdechy ventilace nasměřovat na okna, zapnout výhřev oken a vypnout vnitřní okruh (aby proudil nový suchý vzduch do interiéru). Skvěle pomůže i klimatizace, která vysušuje vzduch, což je v tomto případě žádoucí.

Na trhu lze zakoupit celou řadu vysoušečů interiéru na bázi tzv. silikagelu. Po internetu kolují i babské rady, například vozit v autě kočičí stelivo v ponožce nebo sáčky s rýží, které absorbují vlhkost. Rovněž lze použít i běžné přípravky z domácnosti, které se nanášejí na sklo: zubní pasta, mýdlo, gel na holení apod.

Pokud i přesto bojujete s nadměrnou vlhkostí v interiéru, je možné, že do auta někde zatéká. Častým místem je těsnění okolo dveří a oken.