Jak dosáhnout co možná nejnižší spotřeby paliva

Autpůjčovna Praha

Jak dosáhnout co možná nejnižší spotřeby paliva

30.06 2021

Spotřeba, jeden z nejdůležitějších parametrů pro českého řidiče. Češi jako národ patří v Evropě k těm spořivějším, zvlášť co se spotřeby pohonných hmot týče. Určitě nejde o špatnou vlastnost, ba naopak. Nejenže lze ušetřit nějakou tu korunu, navíc lehkou nohou na plynu a dodržováním několika zásad šetříte i přírodu. Ekonomický způsob jízdy nemusí nutně znamenat brzdu v provozu, jde zejména o předvídání a snahu o co nejplynulejší jízdu. Věděli jste, že při průměrném nájezdu 20 000 km ročně, můžete snížením spotřeby paliva o 1 litr na 100 km, uspořit až 7 000 Kč? Pojďme se podívat, jaké faktory ovlivňují spotřebu paliva a jaké zase ne.

Autpůjčovna Praha

Využití síly setrvačnosti

Asi nejhorším možným jízdním stylem je brzda plyn. Energii pohybu, jakou automobil při jízdě má je potřeba využít, pokud to situace dovoluje. Toto pravidlo lze nejlépe aplikovat na předem známých trasách nebo přehledných úsecích. V praxi, například pokud vidíte, že se silnice začíná svažovat, zbytečně už nepřidávejte plyn, nechte zařazený rychlostní stupeň a vůz pojede zadarmo.

Nevyřazování rychlostí

Při dojíždění do obce, ke křižovatce nebo při jízdě z kopce vždy nechte zařazený převodový stupeň (případně postupně dle rychlosti podřazujte). Auto bude mít nulovou spotřebu, navíc brzdí motorem, čímž se stane lépe ovladatelné (především na zledovatělé vozovce) a navíc šetříte brzdové destičky.

Předvídání a plynulost

Předvídání je základem bezpečné jízdy, nicméně má i zásadní vliv na spotřebu paliva. Pokud projíždíte městem a vidíte z dálky chodce, kteří mají v úmyslu využít přechod, dejte nohu z plynu a postupně zpomalujte, abyste nemuseli zcela zastavit a následně se znovu rozjíždět. Zbytečně nepředjíždějte, když víte, že za pár minut budete odbočovat z hlavního tahu. Plynulá jízda bez zbytečných akcelerací a brzdění s využití fyzikální setrvačnosti ušetří vaši kapsu vcelku významně. K udržení stále rychlosti a takzvaně lehké nohy na plynu pomůže tempomat.

Svižná akcelerace

Zrychlení sice zcela logicky zvyšuje spotřebu, ale pouze krátkodobě. Daleko lepší je zrychlovat svižně, využít točivý moment motoru a plynový pedál sešlápnout klidně na tři čtvrtě. Zkrátka na výslednou spotřebu je lepší dosáhnout požadované rychlosti dřív a následně ji udržovat, než pomalu akcelerovat.

Řazení

Zvýšenou pozornost věnujte správnému řazení převodových stupňů. Obecně platí, čím vyšší otáčky, tím vyšší spotřeba. Rozhodně ale není dobré motor podtáčet a trápit v nízkých otáčkách. Spotřebu nesnížíte, navíc motor a jeho části dostávají na frak, zanáší se DPF apod. Ideální je udržovat střední optimální otáčky a včas řadit převodové stupně.

Zbytečné věci a nepořádek

Mrkněte se do zavazadlového prostoru, jestli náhodou nevezete dva pytle cementu nebo pět balíků vod, případně další, momentálně postradatelné věci. Jde o přebytečnou váhu, kterou není třeba vozit, protože z logiky věci vyplývá, čím vyšší zatížení, tím vyšší spotřeba.

Jízda bez časové rezervy

Pokud jezdíte všude pozdě nebo úplně na čas, pravděpodobně při jízdě spěcháte, takže zběsile šlapete na plyn a brzdu. Na spotřebu úplná katastrofa, navíc sebe a ostatní účastníky provozu vystavujete zbytečnému riziku. Stačí vyrazit o několik minut dřív a můžete jet v klidu, plynule a bezpečně. Odměnou vám bude nižší spotřeba.

Okénka

Ano, i okénka mají vliv na spotřebu paliva. Myslíme tím stažené okénka, která zhoršují aerodynamiku vozu. Mnohem lepší je zapnout klimatizaci, která sice zvyšuje spotřebu, ale ne tak dramaticky, jako kompletně narušená aerodynamika díky staženým okénkům.

Technický stav vozu

I celkově špatný stav vozu se odrazí na spotřebě. Od přidřených ložisek až po nesprávně nahuštěné pneumatiky. Oboje zvyšuje valivý odpor, tudíž i spotřebu. Nízký tlak v pneumatikách může udělat rozdíl i půl litru na sto kilometrů.