Jak funguje parkovací asistent?

Jak funguje parkovací asistent?

15.05 2021

Pro spoustu z nás parkování představuje stále se opakující noční můru ještě spoustu let po úspěšném absolvování závěrečné zkoušky v autoškole. Naštěstí je technika v dnešní době již na tak dobré úrovni, že mnohé automobily nabízejí velmi užitečnou funkci – parkovacího asistenta.

A přesně na to bychom se v tomto článku chtěli zaměřit. Seznámit vás s principem, na kterém parkovací asistent vlastně funguje, jaké používá prostředky a nástroje k orientaci v okolním prostředí a v neposlední řadě si prozradíme, v jakých vozidlech se s parkovacím asistentem můžete v dnešní době setkat a jaké jsou jeho výhody.

Autopůjčovna Praha

JAK PARKOVACÍ ASISTENT FUNGUJE

Pro dosažení dokonalého výsledku využívá systém hned několika různých parkovacích pomocníků. Nejčastěji jsou to kamery rozmístěné kolem celého vozu, aby byla kontrola nad vozidlem zajištěna opravdu z každého úhlu pohledu. Zabudované kamery vás informují nejenom o okolních vozidlech, ale například i o přilehlém obrubníku. Dále ke snazšímu zaparkování slouží zvukové senzory, které řidiče pomocí pípání upozorní na blížící se překážku bránící v zaparkování, anebo naopak vycouvání z již zaparkovaného místa. Čím blíže překážce se nacházíte, tím je zvuková výstraha intenzivnější.

JAKÁ VOZIDLA JSOU PARKOVACÍM ASISTENTEM VYBAVENA

Mezi první vozy, které tuto funkci začaly svým zákazníkům nabízet, byly ty od BMW a Mercedesu. Nicméně v současné době se parkovací asistent nachází i v automobilech od Volkswagenu, Seatu, Fordu a spousty dalších značek. Rádi bychom vás upozornili na fakt, že někteří prodejci aut nepoužívají označení „parkovací asistent“, ale vybrali si pro tuto funkci jiný, často podobný, název.

VÝHODY PARKOVACÍHO ASISTENTA

Parkovacího asistenta určitě ocení i ti zkušenější řidiči, velmi účinně s ním totiž předejdete poškrábání svého, anebo cizího vozidla. Nepřetržitě vám přináší informace o stavu prostředí kolem vás, někdy daleko lépe než zrcátka. A snad ani není nutné zmiňovat, kolik zbytečného stresu se díky této vymoženosti odstraní. Jen si představte tu kolonu aut, která čeká, až se vám vhodně podaří zaparkovat na jednom z posledních volných parkovacích míst před supermarketem.

SUMMA SUMMARUM

Pokud například došlo k porouchání vašeho vozidla a zvažujete zapůjčení náhradního, rádi vám nabídneme i takové modely, které parkovacího asistenta zahrnují. Samozřejmostí je i vybavení vozu dálniční známkou a bezplatné zapůjčení navigace pro kteroukoliv vaši cestu. Proto neváhejte a obraťte se na nás, rádi vám s čímkoliv vyhovíme.