Jak poznám špatné kulové čepy

Autopůčovna Praha

Jak poznám špatné kulové čepy

15.07 2021

Kulové čepy řízení v autech plní neodmyslitelnou funkci. V podstatě jde o jakýsi otočný kloub, který umožňuje tlumičům a kolům fungovat zároveň (kola se mohou pohybovat v tlumičích nahoru a dolu a současně je možné je přes tyč řízení natáčet do směru jízdy). Čepy jsou velice namáhanou komponentou, obzvlášť dostávají zabrat na českých silnicích. Jakmile z přední části vozu uslyšíte i jemné cvakání nebo klepání, s největší pravděpodobností půjde o vůli v čepech. Čepy řízení můžou i zatuhnout, což se projevuje zpravidla tužším řízením. Čepy lze poměrně jednoduše zkontrolovat a předejít tak dalšímu opotřebení dražších součástek (tlumičů a jiným podvozkovým částem.) Pojďme se podívat, jak na to!

Autopůčovna Praha

Čep a jeho součásti

Kulový čep se “skládá“ z tyče tvrdého kovu, která končí koulí uloženou v pouzdře. V pouzdře se nachází pružina. Ta má za úkol odtlačovat čep a vymezovat vůle. Aby celý čep nebyl vystaven prachu, vodě a nečistotám, je ukryt pod pryžovou manžetou. Nejčastěji dojde právě k porušení manžety, což vede k vydírání čepu a vzniku vůlí, případné přidření čepu. Pouzdro čepu je naplněno mazivem, a tak se z něho v kombinaci s nečistotami stává v podstatě brusná pasta, jenž vydírá povrch. A vůle jsou rázem na světě.

Prvotní příznaky špatného čepu

Jak už jsme v úvodu článku nastínili, projevy špatného čepu poznáte celkem snadno. Asi nejběžnější je klepání od přední části automobilu, konkrétně od přední nápravy. Slyšíte-li kovové zvuky, klepání dvou částí o sebe, měli byste zbystřit. Ve většině případech jde právě o kulové čepy. Vůle v čepu může způsobit i nerovnoměrně sjeté pneumatiky. Na druhou stranu, jsou-li čepy bez vůle a řízení vám jde ztuha a ztěžka, čepy budou nejspíš přidřené. V tu chvíli je správný čas na výměnu.

Jak čep zkontrolovat v domácích podmínkách

Nejprve se pusťte do vyvěšení kola. Zvedněte auto heverem, aby bylo kolo ve vzduchu. Auto zajistěte proti pohybu vpřed, vzad i dolů. Nyní přichází na řadu samotné testování čepu. Kolo uchopte pevně oběma rukama, pořádně s ním zahýbejte nahoru a dolů, ale i doprava a doleva. Pokud by v čepu byla vůle, měli byste ji zřetelně cítit nebo slyšet. Dále zkontrolujte i pryžovou manžetu, jestli není protržená.

Cena a výměna

Pokud odhalíte vadný kulový čep, čeká vás výměna. Tu rozhodně neodkládejte. Jízda se špatnými čepy může způsobit další a mnohem dražší poškození jiných součástí. Cena jednoho čepu závisí na konkrétní modelu auta. Čep ale pořídíte v řádu stovek korun a výměnu hravě zvládne každý mechanik. Jde to i v domácích podmínkách s trochou šikovnosti a dobrým náčiním.