Jak správně umístit kameru v autě?

Jak správně umístit kameru v autě?

15.04 2021

Za posledních deset let se palubní kamery v autech velice rozšířily. Jedná se o efektivní nástroj, který v případě nehody může posloužit jako důkazní materiál, na základě něhož pak policie určí a potrestá viníka. Pokud se ocitnete v podobné situaci, kdy předáte kamerový záznam policii, měli byste si uvědomit fakt, že i proti vám může být zahájeno trestní stíhání. Jednak nahrávka odhalí případné přestupky, kterých jste se dopustili, ale můžete dostat i pokutu za špatné umístění auto kamery. Přístup hodnotícího orgánu je vždy individuální, také záleží na typu a konstrukci auta apod.

Autopůjčovna Praha

Kamera nesmí bránit řidiči ve výhledu

V současné chvíli přesné umístění auto kamery neupravuje žádný předpis. Ve většině případů pak policie upozorní řidiče na nesprávné umístění kamery, v krajní případě uloží i pokutu. Obecně lze auto kameru zařadit do stejné kategorie, jako vonný stromeček nebo přívěšek, který je zavěšený na středovém zpětném zrcátku. Nesmí však omezovat řidiče ve výhledu z vozidla, a to všemi směry.

Jak tedy vybrat ideální místo

Záznamové zařízení/kameru proto situujte za zpětné zrcátko nebo těsně pod jeho okraj. Dále je pak možné auto kameru umístit i ke spodnímu okraji čelního skla. Zkrátka kamera nesmí být v místě, kde vám čelní sklo stírají stěrače.

Jak je to s ochranou osobních údajů

Při pořízení záznamu z auto kamery máte k dispozici důkazní materiál, ale i citlivý materiál, který podléhá ochraně osobních údajů ostatních osob na záběru (zřetelné obličeje, SPZ apod.). Takový záznam pak řidič nesmí zveřejňovat na internetu nebo sociálních sítích.

Dejte si pozor u našich sousedů a jiných států EU

Na území Česka a Slovenska je používání auto kamer legální, za předpokladu, dodržíte-li pravidla o ochraně osobních údajů a záznam bude sloužit pouze pro soukromé účely, nebo jako důkazní materiál. Naopak velice striktní jsou Rakušané, kteří jakýkoliv záznam z palubní kamery nedovolují. Pokud máte v auto nainstalované záznamové zařízení a chystáte se do Rakouska, měli byste jej alespoň přelepit lepicí páskou, jinak vám hrozí tučná pokuta až 10 000 EUR. Obdobná situace panuje i v jiných zemích, například v Lucembursku, Portugalsku apod. V sousedním Polsku či Německu jsou auto kamery povoleny.