Jak vybrat letní pneumatiky

Jak vybrat letní pneumatiky

15.03 2021

Jaro už se pomalu hlásí do služby a povinnost obutí zimních pneumatik končí s 31. březnem. Samozřejmě i v období mezi 1. listopadem a 31. březnem nutně nemusí mít vůz zimní pneu, jestliže silnice nepokrývá souvislá vrstva sněhu, ledu či námrazy (viz. §40a zákona 361/2000 Sb.). Každopádně výběru jakýchkoliv pneumatik, ať už zimních nebo letních, by měl řidič věnovat dostatek času. Přeci jen pneumatika je jediné, co spojuje auto s vozovkou. Správný výběr a především její kvalita výrazně ovlivňuje bezpečnost přepravované posádky.

Autopůjčovna Praha

Parametry pneumatiky

Každá pneumatika je označována parametry, kde jednotlivá čísla a písmena něco znamenají. Uvedeme na příkladu: 225/45 R17 91 H TL FR XL

Na první pohled se zápis může zdát nepřehledný, pojďme si udělat jeho rozbor:

225 – šířka pneumatiky uvedená v milimetrech

45 – profil pneumatiky – nejedná se o výšku pneumatiky v milimetrech, jak si mnozí mohou myslet. Jde o procentuální poměr k šířce pneumatiky, tedy 45 % z 225 mm, což vychází na cca 101 mm.

R17 – radiální konstrukce – laicky řečeno vnitřní průměr pneumatiky, který se udává v palcích. Pneumatika R17 může být obuta pouze na ráfek s průměrem R17.

91 – index nosnosti –  udává maximální možnou zátěž na jednu pneumatiku – vždy značen číslovkou

H – rychlostní index – popisuje maximální možnou rychlost, kterou pneumatika musí vydržet po určitou dobu. Značení písmeny, např. H je max. do 210 km/h. Pneumatiky s vyšším rychlostním indexem, než minimálně požadovaným nemá smysl kupovat. Pokud si myslíte, že budou tužší a najedete na ně víc, jste na omylu, ani to nepoznáte.

TL – bezdušové provedení – anglická zkratka tubeless. Dnes už běžné pro osobní automobily.

FR – ochrana ráfku – vhodná především pro kola z lehkých slitin

XL – zesílení pneumatik – snesou větší zátěž

DOT – stáří pneumatik – obvykle ve formátu týden a rok (např. DOT 1020 – 10. týden 2020). Výrobci doporučují měnit pneumatiky po 4 – 6 letech. Stárnutím dochází ke tvrdnutí, ztrátě přilnavosti, což se projeví i na samotné bezpečnosti. Obecně se dá říct, že pneumatiky starší 8 let na vůz nepatří a je na čase je vyměnit za nové.

 

Výše uvedené parametry je potřeba sledovat. Rozměry pneumatiky, které se hodí na váš vůz, najdete ve velkém TP. Zároveň index nosnosti a rychlosti je nutné dodržet (nesmí být nižší, vyšší hodnoty jsou povoleny).

Nezávislé spotřebitelské testy

Většina řidičů chce ušetřit, kde to jen jde, což je logické. Bohužel levné pneumatiky bývají v testech zpravidla mezi nejhoršími. Nemusí být nejhorší ve všem, ale například v ovladatelnosti na mokru nebo hlučnosti mohou být propadákem.

Abyste dobře vybrali a zbytečně neutráceli, určitě sledujte aktuální spotřebitelské testy. Společnost dTest každoročně vybírá a recenzuje pneumatiky v nejběžnějších rozměrech. Německý autoklub ADAC na svém webu rovněž uveřejňuje výsledky jejich testování.

Menší pneumatiky jsou levnější

Máme pro vás tip na závěr. Jestliže chcete ušetřit a zároveň koupit kvalitní a bezpečnou pneumatiku od renomovaného výrobce, zvažte menší rozměr kol. Pneumatiky R16 koupíte mnohdy i o polovinu levněji, než o dva palce větší R18. Navíc budou mít vyšší profil, tudíž získáte i lepší komfort.