Jaká barva auta je nejpraktičtější?

Autopůjčovna Praha

Jaká barva auta je nejpraktičtější?

30.05 2021

Každý motorista má jiné priority, ale v globálu se shodneme, že výběr auta začíná zpravidla značkou a typem, pak motorizací a nakonec barvou. Ženy možná postup trochu zpřehází a upřednostní nejprve barvu před motorizací, nicméně auto se majiteli musí líbit, takže i barva hraje roli. Zkusili jste někdy popřemýšlet, že i barva karoserie může mít svoje výhody? Pokud jste už pár aut vystřídali, jistě nám dáte za pravdu, že světlejší odstíny, ačkoliv to zprvu nemusí být zřejmé, jsou praktičtější a bezpečnější.

Autopůjčovna Praha

Výběr vozu podle barvy

Auto si můžete koupit z několika důvodů. Buď patříte mezi milovníky aut a určitá barva, například černá, je vaším výsostným přáním a přes to vlak prostě nejede. Nebo si pořizujete vůz čistě z praktického hlediska za účelem přepravy z bodu A do bodu B. A jako poslední varianta je kombinace předchozích dvou možností, každopádně i tak není od věci zvážit barevné provedení nového vozu.

Tmavé odstíny

Na tmavých barvách, typicky na černé, je vidět opravdu vše. Přes zimu bojujete se solí, špinavým sněhem, přes léto zase s pylem, mouchami apod. Zkrátka praktičností zrovna neoplývají a myčce budete stálým zákazníkem. Neustálý boj budete svádět se škrábanci a bouchanci z parkovišť, které budou vidět o poznání víc, než na světlých metalízách (základní vrstva pod lakem je totiž bílá/šedá, což je na černé barvě jako pěst na oko). Navíc tmavá auta jsou na silnici snadno přehlédnutelná.

Světlé odstíny

Pokud vás zrovna nebaví každou chvíli jezdit do myčky nebo nacvičovat před garáží s wapkou, vyberte si z palety světlejších barev. Světlé odstíny vás špíny a nečistot sice nezbaví, ale na první pohled bude auto vypadat mnohem čistěji. Mezi barvy vyžadující nejmenší údržbu se pak řadí stříbrná, světle šedá a světle zlatá. Bílá barva už není takové terno, ale ve spoustě případech pořád lepší, než černá. V provozu jsou auta světlých odstínů lépe vidět, lze je považovat za bezpečnější.