Jízda na zimních pneumatikách přes léto

Autopůjčovna Praha

Jízda na zimních pneumatikách přes léto

15.06 2021

Povinnost zimních pneumatik úderem dubna skončila, ale řada řidičů stejně nepřezula a rozhodně tak učinit nehodlá. Češi jako národ rádi šetří, což rozhodně není špatná vlastnost, jenže ne všude je to vhodné. Nejlépe dorvat pneumatiky až na “plátno“. Někteří jezdí na zimních pneumatikách celoročně a s přezouváním si hlavu nelámou. Jiní zase chtějí starou sadu zimáků dojet přes léto a na podzim koupit novou. Vyplatí se to vůbec? Nemá auto horší jízdní vlastnosti? Nejde o zbytečný hazard?

Autopůjčovna Praha

Zimní pneumatiky jsou konstruovány výhradně do zimních podmínek

Na zimácích se setkáte s označením M + S (bláto a sníh), z čehož lze jasně odvodit, k čemu byla pneumatika primárně konstruována. V jiných povětrnostních podmínkách už zimní pneumatika nebude plnit svoji funkci tak, jak má. Budeme-li se bavit o ovladatelnosti a především o brzdné dráze, na zimácích zabrzdíte dříve a snadněji, než na letním obutí, ale pouze v případě, bude-li na vozovce vrstva sněhu, ledu či námrazy. V ostatních případech, například za sucha nebo mokra svoji službu lépe odvedou letní pneumatiky.

Teplota hraje roli, ale ne vždycky

V zimě, nezávisle na venkovní teplotě je často sucho. I v tomhle případě lépe zastavíte vůz na letních pneumatikách. Některé zdroje uvádí, že pod hranicí 7 °C je lepší používat zimní pneumatiky, jenže v tomto případě se jedná spíše o marketingový tah ze strany výrobců, než o relevantní informaci.

Situace se mění při vyšší teplotách, kdy zimní pneumatiky začnou nebezpečně měknout. Důvodem měknutí je přehřívání a při tropických teplotách se ze zimáků stávají skoro “žvýkačky“. Samozřejmě to se negativně projeví na ovladatelnosti a brzdné dráze. Vozidlo se na silnici stane nepředvídatelné, řidič ztratí zpětnou vazbu vozovky. Brzdná dráha se prodlouží cca o 20 až 25 %. V praxi to může znamenat rozdíl při brzdění z 90 km/h až o 8 metrů. Na ostřejší průjezdy zatáčkami úplně zapomeňte. Pokud silně zaprší a na vozovce se udrží větší množství vody, dejte si zvlášť pozor. Dezén zimních pneumatik totiž nemá propracované drážky pro odvod vody, snadno tak dostanete zrádný aquaplaning.

Ušetřím dojížděním starých zimáků?

Rozhodně ně. Zimní pneumatiky mají mnohem vyšší valivý odpor, který se negativně odrazí na spotřebě paliva. Ta může vzrůst klidně i o litr na sto. Navíc jsme si vyjmenovali spoustu důvodů, které by vás měli přesvědčit o tom, že jízda na zimácích přes léto není jednak bezpečná, ale ani pohodlná. V závěru ještě stojí za zmínku hlučnost zimních pneumatik. Ta je daleko větší, než u těch letních, což při delších cestách může posádce vadit.