Pravidelná revize LPG

Autopůjčovna Praha

Pravidelná revize LPG

15.11 2021

Zejména automobily spalující benzín jsou často přestavěny na alternativní pohon LPG. Jednak provozní náklady klesnou zhruba na polovinu, zároveň se šetří životní prostředí. Montážní sada LPG (LPG = zkapalněný propan butan) se pohybuje okolo 15 000 Kč a existuje spousta firem, které vám je namontují. Jak už to tak bývá, každá mince má dvě strany a kromě výhod má LPG i jisté nevýhody, které nyní příliš nebudeme rozvádět. Málokdo však ví, že přestavba vozu na LPG podléhá i pravidelným revizím. Víte, jak často, za kolik a kde revizi provádět?

Kdy je nezbytné auto podrobit revizi

Revizi LPG byste měli provádět každých 12 měsíců. Před návštěvou STK, kterou absolvujete s osobním autem každé 2 roky, musíte mít platnou revizi o LPG. Zákon upravuje pouze časový interval, nikoliv vzdálenost, kterou byste mohli ujet. Obvykle se doporučuje 10 až 20 tisíc kilometrů, kdo kterých se většina motoristů s přehledem vejde.

Autopůjčovna Praha

Kam zajet na revizi a jaké doklady připravit

Revizi soustavy LPG vám provedou na specializovaném místě, často ve větším autoservise apod. K revizi je potřeba příloha technického průkazu, kam vám bude potvrzena další pravidelná revize. Zároveň byste ke kontrole měli přistavit vůz, který nebude mít nádrž/nádobu starší 10 let. Dejte pozor, abyste neměli plnou nádrž (důvodem je tlaková zkouška nádoby a ověření funkčnosti ventilu).

 

Průběh revize

Revize trvá cca 20 minut, záleží na rozsahu provedených prací. Zpravidla se kontroluje těsnost plynových rozvodů a hadic, aby se odhalily případné úniky. Technik dále prohlédne hadice a spoje, které by neměly být poškozené a zpuchřelé. Poté následuje kontrola samotné nádrže/nádoby. Ta by neměla být starší jak 10 let (jsou i případy, kdy výrobce poskytuje na nádrž doživotní záruku). V závěru se vyzkouší funkčnost vstupního ventilu, technik dotankuje malé množství LPG a pozoruje, jak ventil pracuje.

Cena revize

Celková cena revize se odvíjí od lokality a dalších doplňkových služeb. Samotná revize se pohybuje mezi 300 až 500 Kč, většinou vám nabídnou i výměnu filtrů. Ty přijdou zhruba na 500 Kč.