VIN kód co všechno z něho můžete vyčíst

Autopůjčovna Praha

VIN kód co všechno z něho můžete vyčíst

30.07 2021

VIN kód je unikátní číslo každého silničního vozidla, které skrývá řadu informací. Jedná se o sedmnáctimístný identifikátor složený z číslic a písmen, přičemž pro vytváření VIN kódů existují přesná pravidla, kterými se výrobci musí řídit. Na základě VIN kódu jste prověřením schopni zjistit tyto informace (výrobce, model, kód motoru, datum výroby, historii najetých km, servisní historii, předchozí poškození a další). Kde ale VIN najít a prověřit? Je možné získat i nějaké informace bezplatně?

Kde hledat VIN kód

Unikátní identifikátor, čili VIN kód můžete najít hned na několika místech. Automobilka od automobilky používá různá místa, kam jej umísťuje. Ve většině případech ho najdete zvenku na čelním skle, na karoserii auta, typicky pod koberečkem spolujezdce. Avšak naprosto nejjednodušší je nahlédnout do malého nebo velkého technického průkazu.

Autopůjčovna Praha

Skladba VIN kódu

Jak už jsme v úvodu nastínili, tvorba identifikátoru podléhá přísným pravidlům. Níže si popíšeme, co jednotlivé znaky znamenají a co i bez prověření můžete z VINu na první pohled vyčíst.

  • První tři znaky – označují výrobce vozidla, první znak znázorňuje region výrobce, druhý konkrétní zemi
  • Čtvrtý až devátý znak – popisuje vozidlo (model, karoserie, motor, série)
  • Zbývajících osm znaků – jedná se o čísla, která vytváří v podstatě výrobní číslo pro dané vozidlo a odlišuje ho od ostatních, z čehož poslední čtyři znaky musí být vždy číselné

Ověření VIN zdarma

Pokud kupujete vůz z druhé ruky, první věc, kterou byste měli udělat, je prověření VIN kódu. To lze i bezplatně, avšak nedozvíte se všechny důležité informace. Existuje několik služeb, kde si můžete zdarma VIN prověřit:

Web kontrolatachometru.cz – jedná se o systém ministerstva dopravy, kde lze zkontrolovat, jestli vůz nebyl stočen. K dispozici máte veškeré záznamy z technických kontrol provedených na území České republiky, takže pokud je auto čerstvě z dovozu a bylo stočené, nic nepoznáte.

Web vincheck.cz – zde můžete zkontrolovat VIN (stav tachometru, servisní prohlídky), ale i jestli není zaevidované v databází policie v Čechách a na Slovensku, případně jestli není na vozidle leasing

Pokud byste se chtěli o autě dozvědět více, můžete se obrátit na společnost Cebia, kde si na přes systém AUTOTRACER na webu zkontrolujsiauto.cz prověříte kompletní historii vozu. Záleží však, jaké informace budou pro váš vůz dostupné a podle toho se odvíjí cena za poskytnutou službu. Základní sazba činí 199 Kč. Jakmile částku uhradíte, zpřístupní se dostupné údaje.