Vzájemné předjíždění kamionů na dálnici

Autopůjčovna Praha

Vzájemné předjíždění kamionů na dálnici

15.09 2021

Pokud pravidelně brázdíte dálnice, pak jste se určitě setkali s neukázněnými řidiči kamionů, kteří se navzájem zdlouhavě a riskantně předjíždí. Přitom zdržují provoz, ucpou levý jízdní pruh a naštvou nejednoho řidiče osobáku.

Typicky jde o situaci, kdy jeden z kamionů jede rychlostí 80 km/h a druhý, jedoucí za ním má na tachometru 81 km/h. Bohužel ho nenapadne nic lepšího, než se vydat do rychlého levého pruhu, čímž odstartuje i několika minutové předjíždění. Ovšem může být i hůř. Stačí, když přijde kopec a kamion, který předjíždí, ztratí dech. Ten pak přichází o drahocenné metry a předjížděcí akce začíná nanovo.

Stejná nálada panuje i za hranicemi a nemusí jít nutně o polské, slovenské nebo rumunské řidiče. I Němci nebo Rakušané rádi provozují tuto kratochvíli.

Autopůjčovna Praha

Jak na vzájemné předjíždění pohlíží česká legislativa?

Ani naši zákonodárci si nemohli nevšimnout tohoto nešvaru, a tak do zákona č. 361/2000 Sb., zakotvili paragraf č. 36, konkrétně odstavec č. 4:

„Řidič nákladního automobilu o celkové hmotnosti převyšující 3 500 kg a řidič jízdní soupravy, jejíž celková délka přesahuje 7 m, nesmí předjíždět jiné vozidlo, pokud k jeho předjetí nemá dostatečnou rychlost, takže by omezil v jízdě ostatní vozidla svou výrazně nižší rychlostí jízdy.“

Řidiči nákladních vozidel by se tímto měli řídit, a to bez ohledu na to, jestli jedou zrovna po rovině, z kopce nebo do kopce. Zkrátka řidič nesmí předjíždět, nemá-li dostatečnou rychlost na předjetí, aniž by během manévru neomezil ostatní účastníky provozu.

Policie takových případů řeší spoustu. Pokutu mohou udělit na místě nebo celou věc postoupit do správního řízení. Řidiči kamionů mohou dostat pokutu ve výši 5 – 10 tisíc korun, navíc si připsat 7 trestných bodů a na půl roku až rok přijít o řidičské oprávnění.